Аналіз вірші Цвєтаєвої «Молитва»

Марина Цвєтаєва з самих юних років писала надзвичайно душевні вірші. Будучи шестирічною дівчинкою, вона вела свою особисту зошит, в яку і записувала всі творчі сходинки.

У день свого 17 дня народження, юна поетеса залишила в зошиті нову запис. Рідні і близькі були шоковані від того, яким трагічним змістом воно наповнене. Цим записом став вірш «Молитва». Надалі, воно увійшло до збірки робіт Марини Цвєтаєвої і стало одним з найвідоміших.

У першій рядку поетеса звертається до Всевишнього! Але, про що вона просить? Юна дівчина не мріє про щастя, не про кохання, вона бажає смерті!

Як же так? Звідки у молодої особи стільки відчаю. Відповідь дуже проста! Марина Цвєтаєва ставилася до тих поетів, які з народження мали дар передбачення. Юна дівчина знала, як важко їй буде далі, скільки страждань і бід випаде на її долю. Саме тому, вона боялася всіх тих труднощів, які так калічать її душу.

Вона тиха і мила дівчина, однак, її думки наповнені ексцентричними, ризикованими ідеями. В ній живе дві особи. Одна прагне стати відомою, популярною, а інша мріє про сімейне, щасливого життя.

Передбачаючи своє майбутнє, Цвєтаєва розуміє, яку долю їй приготував Господь Бог. Вона бачить себе самотньою, незрозумілою і нещасною. Саме тому, думки про смерть так часто відвідують її свідомість. Хоча, ще два роки тому, в п’ятнадцятирічному віці, юна Марина мріяла стати відомою, вона слагала вірші і завжди думала про те, що вони стануть знаменитими.

Як же так сталося, що свідомість юної дівчини абсолютно спотворилося? З кожним днем дорослішання, молода поетеса розуміла, що свої вірші вона не може писати просто так, для розваги. Вона вкладала в них сенс, вона намагалася змінити оточуючих, вплинувши на них своїми творчими роботами. А це значить, що за все, що було викладено на папері, треба було відповідати. Цвєтаєва просто злякалася цих труднощів. Тому, і звернулася до Бога за проханням про смерть.

Літературні критики вважають фрази із вірша «Молитва» занадто переповненими юнацьким максималізмом. Незрілі, юні роки дівчата підтверджують те, що не слід приймати близько до серця ті римовані рядки, в яких йдеться про смерть. Можливо, так воно і є! Однак, всі ми знаємо, що в кінцевому підсумку, Марина Цвєтаєва все таки вмирає з власної волі, адже не знаходить свого призначення в житті, адже не може змінити навколишню дійсність своїми віршованими творами.