Аналіз вірші Цвєтаєвої «Молитва»

Марина Цвєтаєва з самих юних років писала надзвичайно душевні вірші. Будучи шестирічною дівчинкою, вона вела свою особисту зошит, в яку і записувала всі творчі сходинки.

У день свого 17 дня народження, юна поетеса залишила в зошиті нову запис. Рідні і близькі були шоковані від того, яким трагічним змістом воно наповнене. Цим записом став вірш «Молитва». Надалі, воно увійшло до збірки робіт Марини Цвєтаєвої і стало одним з найвідоміших.

У першій рядку поетеса звертається до Всевишнього! Але, про що вона просить? Юна дівчина не мріє про щастя, не про кохання, вона бажає смерті!

Як же так? Звідки у молодої особи стільки відчаю. Відповідь дуже проста! Марина Цвєтаєва ставилася до тих поетів, які з народження мали дар передбачення. Юна дівчина знала, як важко їй буде далі, скільки страждань і бід випаде на її долю. Саме тому, вона боялася всіх тих труднощів, які так калічать її душу.

Вона тиха і мила дівчина, однак, її думки наповнені ексцентричними, ризикованими ідеями. В ній живе дві особи. Одна прагне стати відомою, популярною, а інша мріє про сімейне, щасливого життя.

Передбачаючи своє майбутнє, Цвєтаєва розуміє, яку долю їй приготував Господь Бог. Вона бачить себе самотньою, незрозумілою і нещасною. Саме тому, думки про смерть так часто відвідують її свідомість. Хоча, ще два роки тому, в п’ятнадцятирічному віці, юна Марина мріяла стати відомою, вона слагала вірші і завжди думала про те, що вони стануть знаменитими.

Як же так сталося, що свідомість юної дівчини абсолютно спотворилося? З кожним днем дорослішання, молода поетеса розуміла, що свої вірші вона не може писати просто так, для розваги. Вона вкладала в них сенс, вона намагалася змінити оточуючих, вплинувши на них своїми творчими роботами. А це значить, що за все, що було викладено на папері, треба було відповідати. Цвєтаєва просто злякалася цих труднощів. Тому, і звернулася до Бога за проханням про смерть.

Дивіться також:  Аналіз вірші Цвєтаєвої «З великою ніжністю — бо...»

Літературні критики вважають фрази із вірша «Молитва» занадто переповненими юнацьким максималізмом. Незрілі, юні роки дівчата підтверджують те, що не слід приймати близько до серця ті римовані рядки, в яких йдеться про смерть. Можливо, так воно і є! Однак, всі ми знаємо, що в кінцевому підсумку, Марина Цвєтаєва все таки вмирає з власної волі, адже не знаходить свого призначення в житті, адже не може змінити навколишню дійсність своїми віршованими творами.